Πώς να Κάνεις το Εστιατόριο σου Κερδοφόρο!

Πως αυξάνεται το κέρδος του εστιατορίου;

Πως αυξάνεται το κέρδος του εστιατορίου;

 

Το κέρδος μια επιχείρησης αυξάνεται όταν αυξάνονται τα έσοδα, όταν μειώνονται τα έξοδα ή όταν συμβαίνουν και τα δύο. Το ζητούμενο για κάθε επιχείρηση εστίασης, άρα και για κάθε εστιατόριο, είναι να αυξηθεί το κέρδος χωρίς όμως να μειωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών του. Το καλό φαγητό δεν είναι ζητούμενο, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί να λειτουργήσει ένα εστιατόριο.  Ας δούμε στη συνέχεια πώς μπορεί να αυξηθεί το κέρδος του εστιατορίου σου χωρίς να θυσιάσεις τίποτα στην ποιότητα σου.

Αύξηση Εσόδων

Αν οι κρατήσεις στο εστιατόριο σου δεν προσεγγίζουν το μαγικό αριθμό 95% τότε σίγουρα έχεις αρκετή δουλειά να κάνεις. Για να φέρεις νέους πελάτες και να πετύχεις αύξηση των πωλήσεων σου μια καλή ιδέα είναι να στραφείς στο digital marketing.

Ακόμα και αν δεν έχεις μεγάλο διαθέσιμο budget για διαφήμιση στο ίντερνετ, είναι καλό να ξέρεις ότι πάντα υπάρχουν  τρόποι δωρεάν διαφήμισης, όσο και τεχνικές marketing που απαιτούν περισσότερο χρόνο και λιγότερα χρήματα.

Το local SEO είναι μια καλή τεχνική digital marketing που βοηθά τις επιχειρήσεις να κερδίσουν πελάτες με μηδαμινό κόστος. Αυτό που θα χρειαστείς είναι την βοήθεια μιας εταιρείας marketing για πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις μόνος σου και αρκετό χρόνο, μιας και η τεχνική αυτή δίνει μεσο-μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Μείωση Κόστους

Τα έξοδα είναι και συνήθως και ο βασικός λόγος που πολλά εστιατόρια αποτυγχάνουν πριν προλάβουν να κλείσουν το πρώτο χρόνο λειτουργίας. Η υποτίμηση των εξόδων ή ο λάθος υπολογισμός πολλών από αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικό ναυάγιο την επιχείρηση σου.

Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην κατανόηση των εξόδων και των παραγόντων, που τα δημιουργούν.

Αρχικά, πρέπει να προσδιοριστούν τα έξοδα όλων των κατηγοριών με βάση τη συχνότητα τους σε one off κόστη και σε συνεχή κόστη. Επίσης είναι σημαντικό να ξέρεις ποια θα είναι τα κόστη πριν το άνοιγμα και ποια τα λειτουργικά κόστη του εστιατορίου σου.

Για παράδειγμα, ο επαγγελματικός εξοπλισμός εστιατορίου (πχ κουζίνες, ψυγεία πάγκοι, κτλ)  είναι κόστη που σχετίζονται με το άνοιγμα. Από την άλλη λειτουργικά κόστη είναι τα ενοίκια, οι λογαριασμοί των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και οι μισθοί του προσωπικού.

Πέρα όμως από τα όσα αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και τα έκτακτα έξοδα. Μπορεί να προκύψει η ανάγκη για συντήρηση του εξοπλισμού ή αλλαγή μέρους του. Σε κάθε περίπτωση ως νέος επιχειρηματίας πρέπει να τα έχεις υπολογίσει όλα.

Στα έκτακτα κόστη περιλαμβάνονται τα υλικά προετοιμασίας ενός πιάτου. Μάλιστα, το κόστος των υλικών είναι ιδιαίτερα υψηλό όταν πολλά υλικά μένουν αχρησιμοποίητα, με αποτέλεσμα να πετιούνται. Για να μην πέσεις σε αυτή τη παγίδα διαμόρφωσε σωστά το μενού σου. Φρόντισε να είναι σύμφωνο με τις γαστρονομικές τάσεις, ταυτόχρονα όμως να αποτελείται από πιάτα, που αρέσουν σε πολλούς.

Πως αυξάνεται το κέρδος του εστιατορίου σου;

Από τα παραπάνω είναι φανερό πως η συνάρτηση του κέρδους έχει πολλούς και διαφορετικούς αγνώστους σε ένα εστιατόριο. Εκτός των όσων αναφέραμε υπάρχουν πολλά ακόμα έξοδα που ίσως θέσουν σε κίνδυνο την κερδοφορία της επιχείρησης σου. Ο καλύτερος δρόμος για να επιτύχεις είναι να παρακολουθείς συνεχώς τα έξοδα σου και να φροντίζεις βέβαια να φέρνεις νέους πελάτες στο μαγαζί σου.